Laten we eerlijk zijn: niet alle dieren zijn zo schattig als panda’s, of pluizig als kittens. Sommige zien er gewoon raar uit. Maar dat maakt ze niet minder geweldig! Deze ongelooflijke wezens zullen je versteld doen staan. Bereid je voor op deze 10 verbazingwekkende dieren die je niet wilt missen.
The aye-aye
Aye-ayes (Daubentonia madagascariensis) zijn grote lemuurachtige Prosimiërs, inheems in Madagaskar. Zij worden gekenmerkt door hun lange, dunne, middelste teen (hallux genoemd), lange, spits toelopende staart en grote, ronde oren. Aye-ayes zijn uniek omdat ze twee verschillende soorten oproepen gebruiken: de ene oproep wordt gebruikt om hun territorium af te bakenen en andere dieren af te schrikken, terwijl de andere oproep wordt gebruikt tijdens het paren. Aye-ayes zijn nachtdieren en boombewoners, wat betekent dat ze in bomen leven en zich verplaatsen door van tak naar tak te springen. Ze gebruiken hun lange staart als evenwichtshulp bij het springen door de bomen. Aye-ayes eten een grote verscheidenheid aan voedsel, waaronder vruchten, bladeren, bloemen, nectar, gom en sap. Het dieet van de gaai lijkt op dat van een luiaard, maar zijn tanden zijn ontworpen om te knabbelen, niet om te snijden. Aye-ayes hebben grote, gebogen snijtanden om aan schors en zacht hout te knagen.
De blauwring octopus
De blauwgerande octopus (Hapalochlaena maculosa) is een kleine, blauwgerande octopus die voorkomt in getijdenpoelen en zandgebieden in de Stille en Indische Oceaan, met inbegrip van Australië en Zuidoost-Azië. Hij behoort tot het geslacht Hapalochlaena, dat voorkomt in tropische en subtropische wateren van de Stille en Indische Oceaan. H. maculosa is een kleine octopus, met volwassen lichamen van 2 tot 5 centimeter in mantellengte. Deze octopussen zijn gevaarlijk voor de mens. Hun gif is zeer giftig; de blauwringoctopus is mogelijk de gevaarlijkste octopus voor de mens ter wereld. De octopus is meestal blauwgroen van kleur, maar kan veranderen in helder geel. De bek van de octopus is klein en wit, en heeft blauwe ringen wanneer de octopus geagiteerd is.
Het roze fee gordeldier
Het roze elfengordeldier (Chlamyphoridae) is een ongewoon, insectenetend zoogdier dat voorkomt in de graslanden van Midden-Argentinië. Ondanks zijn algemene naam is het geen gordeldier (een zoogdier uit de orde Edentata). Het is een nachtdier dat de meeste tijd ondergronds doorbrengt in een netwerk van tunnels. Hij gebruikt deze tunnels als bescherming tegen roofdieren, zoals de poema, en om zijn temperatuur te regelen. Het roze elfengordeldier is de kleinste soort van zijn familie, met een lengte van ongeveer 93 tot 128 mm en een gewicht van ongeveer 40 tot 70 gram. Het gordeldier is rozewit van kleur en heeft een dunne, leerachtige huid, die bedekt is met grote schubben. De schubben op de rug van het gordeldier zijn gerangschikt in een patroon dat lijkt op de bloemblaadjes van een bloem, waaraan het roze gordeldier zijn naam dankt.
Van Saiga antilope
Saiga antilopen (Saiga tatarica) zijn grote, nomadische, ernstig bedreigde antilopen, die voorkomen in de droge graslanden van Centraal-Azië. Saiga worden vaak gezien in grote kuddes, waarbij de mannetjes territoria afbakenen en deze verdedigen tegen andere mannetjes. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben hoorns, hoewel die bij de vrouwtjes kleiner zijn. Saiga-antilopen zijn nomadisch en leggen elk jaar enorme afstanden af op zoek naar voedzaam gras. Saiga zijn ernstig bedreigd, met populaties die afnemen door stroperij, verlies van habitat en een zeer besmettelijke bacteriële ziekte, bekend als de “saiga-ziekte”, die een grote sterfte onder de kalveren veroorzaakt. Saiga antilopen hebben een interessante evolutionaire geschiedenis. Zij divergeerden van andere antilopen ongeveer 10 miljoen jaar geleden. Saiga zijn nu een van de weinige groepen zoogdieren waarvan de laatste 10 miljoen jaar geen nieuwe soort is geëvolueerd.
De zandkraanvogel
Sandhill kraanvogels (Grus canadensis) zijn grote, langpotige vogels die veel voorkomen in Noord-Amerika. Ze zijn ook de staatsvogel van Wisconsin, Iowa en Texas. Sandhill kraanvogels zijn trekvogels en reizen in grote groepen, vaak vliegend over water of wetlands. Het zijn ook de grootste vliegende vogels in Noord-Amerika, met een spanwijdte tot 2,6 meter. Sandhill-kraanvogels paren voor het leven en kunnen tot 30 jaar oud worden. Ze bouwen hun nesten in wetlands en elk paar legt 3 tot 5 eieren die na ongeveer 28 dagen uitkomen. De jongen kunnen na ongeveer 2 maanden vliegen.
De doejong en de zeekoe
Doejongs (Dugong merdionalis) en zeekoeien (Trichechus spp.) zijn grote, in het water levende zoogdieren die voorkomen in tropische wateren in de Indische en de Stille Oceaan. Ze zijn verwant en worden soms zeekoeien genoemd. Doejongs en zeekoeien zijn herbivoren en voeden zich met zeegras en andere waterplanten. Doejongs en zeekoeien zijn met uitsterven bedreigd, vooral omdat ze worden bejaagd voor hun vlees en huid. Doejongs en zeekoeien worden bedreigd door habitatverlies en vervuiling. Zij worden door de IUCN als ernstig bedreigd beschouwd. Zeekoeien zijn de waterzoogdieren die in alle tropische gebieden van de wereld voorkomen, terwijl zeekoeien voorkomen in de tropische en subtropische gebieden van de Indische en de Stille Oceaan. Zowel doejongs als zeekoeien zijn plantenetende zoogdieren en voeden zich met zeegras en andere waterplanten. Het zijn grote, traag bewegende waterzoogdieren die voorkomen in ondiepe wateren, lagunes en inhammen, riviermondingen en rivieren.
Verward zeeluipaard
De verwarde zeeluipaard (Hydrurga leptonyx) is een solitaire zeehond die voorkomt in de Zuidelijke Oceaan, nabij Antarctica. Verwarde zeeluipaarden zijn de grootste terrestrische carnivoren op Antarctica en behoren tot de familie van de ijszeehonden. Zeeluipaarden staan bekend als “walrussen van het ijs” omdat ze enorme lichamen hebben (1,5 meter lang) en een verscheidenheid aan voedsel eten, waaronder krill, vis, pinguïns en andere zeehondensoorten. De zeeluipaard staat bekend om zijn agressieve jacht- en eetgewoonten. De zeehond is solitair tot het broedseizoen, wanneer ze zich verzamelen op de stranden. Zeeluipaarden zijn een van de meest agressieve zeehondensoorten, waarvan bekend is dat ze pinguïns en duikers aanvallen.
Arabische oryx
De Arabische oryx (Oryx leucoryx) is een bedreigde antilope die voorkomt op het Arabisch schiereiland. Het is de grootste antilopesoort in Azië en Afrika. Arabische oryxen zijn herbivoren en voeden zich met grassen en bladeren. Oryxen zijn zeer sociaal en leven in kuddes van maximaal 100 individuen. De Arabische oryx was ooit bijna uitgestorven door jacht en habitatverlies. De soort werd gered door de oprichting van natuurreservaten in de jaren 1940, en een fokprogramma in gevangenschap. De Arabische oryx werd ook gered door te fokken met een nauw verwante soort, de kromhoornige oryx.
Sumatraanse neushoorns
De Sumatraanse neushoorn (Dicerorhinus sumatrensis) is een van de meest bedreigde neushoorns ter wereld. Het is de enige overlevende soort Aziatische neushoorn, met minder dan 100 exemplaren in het wild. Sumatraanse neushoorns zijn solitaire dieren en brengen de meeste tijd door in bossen. Sumatraanse neushoorns hebben een zeer dikke huid en hebben twee hoorns (één op de neus en één boven de neus). De neushoorns zijn ernstig bedreigd en worden bedreigd door stroperij, habitatverlies en conflicten tussen mens en dier. De soort is zo klein geworden door stroperij in de jaren zeventig, toen ten onrechte werd aangenomen dat de hoorn van de neushoorns geneeskrachtige eigenschappen had.
Bajaela zeemeermin – echt waar!
De Bajaela-zeemeermin (Bahadur) is een traditioneel zeemeerminachtig volksverhaalfiguur dat wordt gevonden