10 van de mooiste meren in Nederland

Nederland herbergt een aantal prachtige meren. Van klein en sereen tot groter en dynamischer, ze zijn er in alle soorten en maten. Helderblauw water, houten hutjes, weelderig groen: er komt geen einde aan de verscheidenheid aan meren die je in dit kleine landje kunt vinden! Hier zijn 10 mooiste meren in Nederland. Ken jij nog andere verborgen pareltjes die we gemist hebben?

Rottingenplas

Natuurliefhebbers beginnen hun meertocht midden op de Veluwe, in de bossen van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit meer is een waar vogelparadijs. Op een klein eilandje midden in het meer staat een houten hut waar de vogels dagelijks gevoerd worden. Er zijn hier veel soorten watervogels te zien, zoals de meerkoet, de fuut, de kleine plevier, de roerdomp, de rietzanger, de knobbelzwaan en de koekoek. De Rottingenplas is een uitstekende plek om de sfeer van een Nederlandse polder te proeven. Bij vloed stroomt het water uit de plas, bij eb stroomt het water erin. In het midden van de polder ligt een klein ‘eilandje’, dat eigenlijk een dijk is waar het water omheen stroomt. Dit wordt een ‘poldereiland’ genoemd. Het is een mooie plek om een polder van binnenuit te bekijken.

Zwarte Meer

Het Zwarte Meer is een van de vele meren op de Veluwe. Het meer, ooit een grindgroeve, is nu omgebouwd tot een prachtig meer. Het meer is omgeven door bossen en weilanden. Een wandelpad langs het water brengt u naar de naburige meren, Energiewolder en De Slufter. Het wandelpad is een populaire route voor wandelaars, fietsers en skeeleraars. Verschillende natuurliefhebbers bezoeken jaarlijks het Zwarte Meer om het zeldzame waterviooltje (een plant met witte, klokvormige bloemen) te zien, dat alleen op de Veluwe en in het Noord-Limburgse Heuvelland voorkomt. Het Zwarte Meer is niet het enige meer in de buurt waar een waterviooltje voorkomt. Ook de Energiewolder en De Slufter hebben waterviolen. Maar hier groeien ze alleen in ondiep water. Het Zwarte Meer is een van de weinige meren waar het waterviooltje in diep water kan groeien.

Zaanse Schans Klazienaveer

De Zaanse Schans is een openluchtmuseum, gelegen in Noord-Holland, aan de oevers van de Zaan. Het museum is een typisch Nederlands landschap uit de 19e eeuw, met molens, huizen en molens. Er zijn ongeveer 30 gebouwen in het museum, allemaal gemaakt van echte bakstenen. Het museum is opgericht in 1922 en staat op de plek waar rond 1609 de eerste molens werden gebouwd. Het is een historisch juweeltje dat u niet mag missen! De Klazienaveer is een klein meertje bij de Zaanse Schans. Het meer is omgeven door bossen en de oevers zijn klein en gezellig. In het midden van het meer liggen twee kleine eilandjes. Het eilandje links heet ‘ons schip’, omdat het lijkt op een schip dat door het meer vaart. In het midden van het meer ligt een eiland met een houten hut erop. Dit is een stoomboot. Op het dak van de hut staat een windwijzer in de vorm van een haan. De haan is het symbool van de Zaanse Schans en de windwijzer dient als gids voor de vissers.

Keizersgracht & 9-Hoefijzer

De Keizersgracht is een riviertje in Noord-Holland, vlakbij het dorp Wormer. De Keizersgracht mondt uit in het IJ, een kleine kustzee die Nederland scheidt van Noordoost-Azië. De rivier is een smalle, kronkelende waterweg omzoomd met bomen. De oevers van de Keizersgracht staan ook bekend om hun prachtige tuinen. Een kleinere rivier mondt uit in de Keizersgracht; de ‘9-Hoefijzer’. De 9-Hoefijzer is een kleine gracht die in de 16e eeuw werd gegraven door de inwoners van Wormer. Het werd oorspronkelijk aangelegd als transportroute voor goederen en zand. In de loop der jaren is de 9-Hoefijzer uitgegroeid tot een populaire plek om te wandelen en te ontspannen.

Drie Huizen en Merklooster (Droomvallei)

De Drie Huizen is een merkwaardig cluster van drie huizen aan de rand van het Merkloostermeer. Dit vreemde landschap is al van verre te zien vanuit de omliggende dorpen, onder meer vanuit de beroemde ‘Droomvallei’, een prachtige plek aan de Merwedegracht. De Merwedegracht is een waterweg in het dorpje Laren, waar een foto is genomen van drie grote stenen die uit het water steken en op een kleine klif lijken. Deze foto is een van de beroemdste Nederlandse landschappen geworden en heeft op de cover van National Geographic gestaan! De Drie Huisjes zijn een cluster van drie kleine huisjes gebouwd op een zandbank in het midden van het Merkloostermeer. De huisjes zijn goed zichtbaar vanuit de Droomvallei. De huisjes zijn een populaire fotoplek geworden.

Proveniersveer & De Kooy

Het meer De Kooy is te vinden in het midden van Noord-Holland. Het meer heeft een vreemde vorm en is omgeven door een grote ring van land. Het meer maakt deel uit van het Proveniershuisje (Proveniersveer), een klein pittoresk eilandje met een prachtig huis, weelderige tuinen en een schilderachtige charme. Na een lange dag sightseeing en wandelen is het eilandje de perfecte plek om te ontspannen en te chillen! Aan de noordkant van het meer ligt het Proveniersveer. Het bruggetje is een romantisch voetgangersbruggetje dat het eilandje met het vasteland verbindt. De brug is een populaire plek voor een wandeling en voor stelletjes om een foto te maken. U kunt ook een kleine boottocht maken (alleen in de zomermaanden) over het meer naar het Proveniershuisje.

Loevestein en Kralendijk Twilight

Loevestein is de geboorteplaats van de beroemde Nederlandse dichter en schilder, Jacob van Loven. Slot Loevestein is een van de meest gefotografeerde kastelen van Nederland. Loevestein is een prachtig kasteel omgeven door een slotgracht en tuinen. Het kasteel is geopend als museum en als locatie voor speciale evenementen. Loevestein trekt veel toeristen, maar het is ook een zeer populaire plek voor de lokale bevolking om een dagje uit te gaan. Slot Loevestein ligt op korte loopafstand van het treinstation en is elke dag geopend voor het publiek. Achter het kasteel ligt een klein meertje dat Loevendamm heet. Het meer is een populaire plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het meer staat ook bekend om zijn prachtige zonsondergang en de kleurrijke reflectie op het water. Bij zonsondergang verandert de Loevendamm in een prachtig roze meer. U kunt een wandeling langs het meer maken of op een bankje gaan zitten en genieten van het prachtige uitzicht.

Kralendijk Schemering

Kralendijk is een oud vissersdorp bij de West-Friese eilanden in Noord-Holland. Het hele dorp is omgeven door water, en het is een geweldige plek als je van watersporten en activiteiten houdt. Kralendijk is ook de hoofdstad van het eiland Bonaire, wat een bijzonder Caribisch eiland is met geweldig duiken, snorkelen, zeilen, vissen en meer! Kralendijk is een prachtig dorp met kleurrijke huizen en een grote pier. Een wandeling over de pier is een geweldige manier om de dag af te sluiten. De zonsondergang in Kralendijk is een droom voor fotografen! Het hele dorp verandert in een magische plek, omgeven door een prachtig rood licht. In het midden van het water liggen verschillende kleine eilandjes, en het licht op deze eilandjes is nog mooier.